Maligne House, Gainfield, Faringdon

Andrew Kenyon Architects designed this contemporary and sustainable new build home near Faringdon, Oxfordshire.

Our design reflects the character of local vernacular buildings by referencing steeply pitched slate roofs, stepped roof profiles, outshut/cat slide roofs, gables, dormers, textured brick walls and simple window openings.

The south elevation is designed to connect inside and outside with large glass sliding doors leading to terraces, balcony area and the garden.  The main bedroom balcony recess is contained by flank walls to the east and west and an over sailing roof to provide privacy and solar shading.  The side walls also prevent overlooking of neighbours and frame a great view to the North Wessex Downs.  Smaller windows combined with solid wall and roof areas provide increased energy performance and privacy to the northerly entrance elevation.

Sustainability is a key driver in the design approach.  Our design is close to Passivhaus standard and follows the principles of ‘Fabric First’ with high levels of insulation and air tightness resulting in a low heat load.  Thermal mass is provided through thick masonry walls and concrete floors intended to provide an even temperature gradient and high levels of thermal comfort throughout the year.  Glazing to the south elevation provides potential for solar gain complimented with shading from deep overhanging roofs to reduce summer time overheating.  Renewable technologies, rainwater harvesting and mechanical ventilation and heat recovery (MVHR) are included.