Maligne House gets planning go ahead

263-03xx.jpg

Andrew Kenyon Architects' design was well received by the planners and consent has been granted for this contemporary and sustainable new build home near Faringdon, Oxfordshire.

Our design reflects the character of local vernacular buildings by referencing steeply pitched slate roofs, stepped roof profiles, outshut/cat slide roofs, gables, dormers, textured brick walls and simple window openings.

The south elevation is designed to connect inside and outside with large glass sliding doors leading to terraces, balcony area and the garden.  Conversely smaller windows combined with solid wall and roof areas provide increased energy performance and privacy to the northerly entrance elevation.

The ground floor accommodates kitchen, dining and reception space, with bedrooms and bathrooms at first floor level.  The MVHR unit and hot water tank are housed in a generous attic space.  Concealed MVHR ductwork is distributed throughout the house within ceiling voids.

The main bedroom balcony recess is contained by flank walls to the east and west and an over sailing roof to provide privacy and solar shading.  The side walls also prevent overlooking of neighbours and frame a great view to the North Wessex Downs.