Beech House planning and Listed Building Consent application submitted

261-62.jpg

Advised by other architects our client had been unsuccessful in obtaining planning and listed building consent to extend their Grade II listed house.  Beech House is located in a prominent position in the picturesque village of Urchfont in Wiltshire.  

We were appointed to work with planning consultants PlanningSphere.  We were responsible for identifying the significance of Beech House and for preparing design options to meet our clients need for more space whilst minimising harm to the historic asset.  

Our proposal involves the demolition of the existing kitchen lean-to and the addition of a larger modern kitchen full of daylight and improved access to the garden.  Our research demonstrates the lean to is of very low significance and can be removed without harm

Whilst conceived as a contemporary addition the proposed extension references local vernacular building by employing similar roof pitches, plan forms, natural state roof covering, brick external walls and brick chimney for the Aga.